maganelet.hu

Mi az a magánélet? Miért fontos a magánélet védelme? Hogyan védhetem meg a magánéletemet? Kérdések válaszokkal és egy kis eszmefuttatás.

Kedves Látogató!

Az oldal azzal a céllal jött létre, hogy átfogó képet adjon napjaink megfigyelési, lehallgatási botrányairól, hasznos tájékoztatást nyújtson az elérhető védekezési lehetőségekről és egy olyan egyedülálló magyar nyelvű tudásbázist építsen fel, ahol minden, a témához kapcsolódó fontos információ megtalálható legyen érdeklődők, szakmabeliek számára egyaránt. Mindig is hiányoltam, hogy nincs egy olyan, magyar nyelvű weboldal, ahol a témához kapcsolódóan minden szükséges információ ellenőrzötten, szakmai kontroll alatt jött volna létre.

Mindenki, akinek kicsit is fontos a magánélet és a privát szféra védelme, azonban nincs kellő tapasztalata, tudása a védekezésben bátran ajánlom az oldalt, ahol igyekszek a lehető legobjektívebben elmondani azokat a fontos dolgokat amivel megteremthető a biztonságos környezet.

Célom, hogy minden korosztály számára jól érthetően, részletesen magyarázzam el a témához kapcsolódó fontosabb kifejezéseket, technológiákat ezzel megteremtve egyfajta biztonságtudatos szemléletmódot. Remélem, hogy egyszer majd az iskolákban felnövekvő generáció ezt felhasználva tudja mélyíteni a témában már megszerezett tudását.

Az oldalt teljes mértékben szabadidőmben, önerőmből, a társadalmi szerepvállalás és a szakma jó hírnevének erősítése végett csinálom. Sajnos előfordulhatnak hibák, pontatlanságok melyekért ezúton is elnézésedet kérem, amennyiben jelzed félem úgy pedig megköszönöm.

Kellemes, hasznos időtöltést kíván: Hubert Csaba – a tudásbázis felépítője.

Glenn Greenwald: Why privacy matters Az utóbbi 16 hónapban, mikor ezt a kérdést vitattam a világ minden pontján, minden egyes alkalommal, valaki ezt mondta nekem: „Nem igazán aggódom a magánéletem kiszivárogtatása miatt, mivel nincs semmi, amit rejtegetnem kellene.” Ilyenkor minden egyes alkalommal ugyan azt mondom el. Fogok egy tollat és leírom az e-mail címemet, majd azt mondom: „Itt az e-mail címem. Azt szeretném, hogy ha hazaér, küldje el nekem az összes email fiókjához tartozó jelszavait, mert szeretném végignézni, hogy Ön mit csinál online, miről olvas és én szeretnék minden érdekes dolgot publikálni belőle. Mindezek után ha Ön egy kedves ember, nem csinál semmit rosszul, nincs olyan dolog, amit rejtegetnie kellene.Egyetlen egy ember sem teljesítette az ajánlatomat.

Ezért is szükséges megérteni azt, hogy a személyes szféra védelme fontos, mert mindenkinek van egy saját személyes, intim szférája, ami nem tartozik másra. Tegyük fel, hogy szerelmes leveleket írok a barátnőmnek. Van benne bármi olyan, ami bajba sodorna, ha a titkosszolgálat megszerezné? Nincs. Van benne bármi olyan, amit pénzzé tehetne egy cég? Nem igazán. Attól még nem szeretném, hogy bárki lássa, egyszerűen csak azért, mert ez egy intim dolog, ami senkire sem tartozik.

Glenn Greenwald a TED beszédében idézi Eric Schmidtet, aki azt mondta, hogy aki nem tett semmi rosszat, annak nincs rejtegetnivalója. Greenwald szerint ezzel az a baj, hogy a világot két részre osztja: aki jó és aki rossz. Pedig mindannyian emberek vagyunk - mondja Greenwald -, akik csinálunk olyan dolgokat, amelyeket nem szeretnénk, hogy mások lássanak. Példának hozza fel ha valaki énekel vagy táncol. Valljuk be, egyik sem egy terrorista cselekedet, de azért nem biztos, hogy örülnék, ha valaki hallaná és látná a produkciónkat mondjuk a zuhany alatt.

Greenwald megemlíti, hogy azok, akik szerint a magánszféra ma már nem létezik és nem fontos, cselekedeteikkel mást mutatnak. Egy CNet-es újságíró publikált egy cikket, mely Eric Schmidtről tartalmazott személyes adatokat. Ezeket az adatokat a Google keresőjével és egyéb szolgáltatásaival gyűjtötte össze (tehát illegális cselekedetet nem követett el, ezek publikus, bárki számára hozzáférhető adatok voltak). Schmidt erre megtiltotta az alkalmazottainak, hogy a CNet-nek nyilatkozzanak. Mark Zuckerberg Facebook alapító azt mondta, hogy az emberek számára már nem fontos a magánszféra. Ennek ellenére a házát körülvevő telkeket/házakat felvásárolta, hogy biztosítsa a magánéletét. Összegezve tehát nem az adatok kiszivárgásától félek, csak van magánéletem, ami senkire sem tartozik. Ha publikussá válna, nem kellene szégyenkeznem, csak kellemetlen lenne.

A másik megközelítés egy latin mondásra alapoz: A történelem az élet tanítómestere. Mit tanulhattunk eddig a hatalomról? Azt, hogy a hatalom általában korrupt. Ha tehát az adataim nagy mennyiségben egy helyre össze vannak gyűjtve, akkor potenciálisan rosszra lehet őket használni. Én tehát nem magamat féltem, hanem azoktól félek, akik hatalmon vannak. Én tiszta vagyok, de vajon nekik mennyire tiszták a szándékaik? Nem nekem van vaj a fülem mögött, hanem azoknak, akiknél az adataim vannak. Ezzel viszont meg is fordul az érvelés, mert általában az a kérdés, amit te is feltettél: miért félsz, rosszat tettél? Én viszont azt kérdezem: ők milyen rosszat tehetnek az adataimmal?