Zárt, önálló hálózatok

Zárt, önálló hálózatok

Tor

Tor logo A Tor hálózat egy önkéntesek által üzemeltetett szerver csoport, ami elősegíti és növeli az emberek internetes magánéletét és biztonságát. A Tor felhasználók a közvetlen kapcsolat létrehozása előtt egy csomó virtuális átjárón mennek keresztül, ami lehetővé teszi a szervezetek, magánszemélyek számára, hogy információkat osszanak meg a nyilvános interneten anélkül, hogy sérülne az adatvédelem. A Tor hatékony eszköz a cenzúra kikerülésére.


I2P Anonymous Network

I2P Anonymous Network logo Az I2P olyan szabad szoftver, amelynek segítségével névtelen (anonim, vagy pszeudonim, azaz majdnem névtelen) virtuális magánhálózat építhető ki. A név eredetileg az Invisible Internet Project, azaz láthatatlan Internet projekt rövidítése, bár ma már nem hivatkoznak rá ezen a néven. Használják névtelen webböngészésre, chatelésre, blogolásra és fájl küldésre. Minden kommunikáció titkosított végponttól végpontig, egy üzenet elküldésekor összesen négyfázisú titkosítás történik. Maguk a végpontok is kriptografikus azonosítók (lényegében egy nyilvános kulcs-pár). Szabad felhasználású, nyílt forráskódú és több licensz alatt kiadott.


The Freenet Project

The Freenet Project logo A Freenet egy peer-to-peer platform a cenzúra kikerüléséhez. Decentralizált, elosztott adattároló tartja és szállítja az információkat és számos szabad felhasználású szoftvert biztosít a publikálásra és kommunikációra. A Freenet kitalálója Ian Clarke volt, ami meghatározta, hogy a Freenet célja az internetes szólásszabadság biztosítása erős adatvédelemmel ötvözve.


Kapcsolódó információ (angol)