Valós idejű kommunikáció

Fedezd fel a másokkal való online és biztonságos kommunikáció módját anélkül, hogy bármilyen harmadik fél elolvashatná az üzeneteidet.

Titkosított azonnali üzenetküldők

Csak olyan azonnali üzenetküldő programokat vagy alkalmazásokat javasolunk, amelyek támogatják a végpontok közötti titkosítást (E2EE). A végpontok közötti titkosítás (E2EE) használatakor az összes adatátvitel (üzenet, hang, videó stb.) titkosítva van, mielőtt az eszközről elküldöd őket. Az E2EE védi az átvitel hitelességét és bizalmas jellegét, amikor a hálózat bármely részén áthaladnak (szerverek stb.).

Az ügyfélprogramok / alkalmazások, amelyeket választottunk, ingyenes és nyílt forrású szoftverek szoftverek, hacsak másként nem említjük. Ez biztosítja, hogy a kódot a szakértők függetlenül ellenőrizhessék most és a jövőben is.

Leírtuk az üzenetküldő programok három fő típusát: Központosított, Egyesített és Peer-to-Peer (P2P), mindegyik előnyeivel és hátrányaival együtt.

Központosított

Központosított üzenetküldők azok, ahol minden résztvevő ugyanazon szerveren vagy szerverhálózaton van, és amelyet ugyanaz a szervezet irányít.

Signal

Signal logo A Signal egy mobilalkalmazás, amelyet a Signal Messenger LLC fejlesztett ki. Az alkalmazás azonnali üzenetküldést, valamint hang- és videohívást biztosít. Minden kommunikáció E2EE, kivéve, ha úgy dönt, hogy SMS-ben küldi el. A protokollt független ellenőrzésnek (PDF) vetették alá. Telefonszám megadása szükséges VoIP


Előnyök

 • Az új funkciókat és változtatásokat gyorsan implementálják, megjelennek.
 • Könnyű használni és a kontaktokat megtalálni.

Hátrányok

 • A központosított szolgáltatások érzékenyebbé válhatnak a hátsó ajtót megkövetelő jogszabályokra.
 • Tartalmazhat korlátozott irányítást vagy hozzáférést. Ide tartozhatnak például:
  • Tilos harmadik féltől származó kliens programmal kapcsolódni a központi hálózathoz, amivel nagyobb testreszabhatóság vagy jobb felhasználói élmény lenne lehetséges. Ezeket gyakran meghatározzák a Használati Feltételekben.
  • Gyenge vagy hiányos dokumentáció harmadik féltől származó fejlesztők számára.
 • A szolgáltatás tulajdonjoga, adatvédelmi irányelvei és működése könnyen megváltozhat, ha egyetlen entitás ellenőrzi, ez később veszélyeztetheti a szolgáltatást.

Egyesített

Az egyesített üzenetküldők több, egymástól független kiszolgálót használnak, amelyek képesek egymással beszélgetni (az e-mail az egyesített szolgáltatások egyik példája). Az összevonás lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy ellenőrizzék saját szerverüket, és továbbra is a nagyobb kommunikációs hálózat részei legyenek.

Element

Element logo Az Element (korábban Riot) a Matrix hálózat referencia kliens programja. A Matrix nyílt szabvány egy nyílt forráskódú szabvány a biztonságos, decentralizált, valós idejű kommunikációhoz. VoIP


Előnyök

 • Lehetővé teszi a saját adataid jobb ellenőrizhetőségét a saját szerver futattásakor.
 • Több "nyilvános" szerver közötti választással választhatod ki, hogy kire bízod az adataidat.
 • Gyakran lehetővé teszi olyan harmadik féltől száramozó kliens programok használatát, akik natív, testreszabottabb élményt kínálnak.
 • Általában kevésbé szimpatikus cél azoknak a kormányoknak, amelyek a hátsó kapu beépítését akarják, mivel a bizalom decentralizált. A szervert attól a fejlesztést végző szervezettől függetlenül lehet üzemeltetni.

Hátrányok

 • Az új szolgáltatások hozzáadása összetettebb, mivel ezeket a szolgáltatásokat szabványosítani és tesztelni kell annak biztosítása érdekében, hogy a hálózat összes szerverével működjenek.
 • Előfordulhat, hogy rendelkezésre állnak bizonyos metaadatok (például olyan információk, mint „ki beszél kivel”, de az E2EE használatakor az üzenet tényleges tartalma nem).
 • Az egyesített kiszolgálók általában megkövetelik, hogy megbízz a kiszolgáló rendszergazdájában. Ezek lehet, hogy hobbi vagy nem "biztonsági szakemberek", és nem szolgáltatnak olyan dokumentumokat, mint például az adatvédelmi politika vagy a szolgáltatási feltételek, amelyek részletezik az adataidnak a felhasználását.

Érdemes megemlíteni

Peer to Peer (P2P)

A Peer-to-Peer azonnali üzenetküldők közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz, third-party szerverek nélkül. Az ügyfelek (peerek) általában elosztott számítógépes network hálózat segítségével találják meg egymást. Erre példa a DHT (elosztott hash tábla) (amelyet olyan technológiákhoz használnak, mint például a torrent és az IPFS). Egy másik megközelítés a közelségen alapuló hálózatok, ahol kapcsolat létesül WiFi vagy Bluetooth segítségével (például Briar vagy a Scuttlebutt közösségi hálózati protokoll). Amint a társak ezen módszerek bármelyikével megtalálják az elérési utat, közvetlen kapcsolat létesül közöttük.

Briar

Briar logo Titkosított azonnali üzenetküldő, amely Wi-Fi-n, Bluetooth-on vagy TOR-on keresztül kapcsolódik a kontaktjaidhoz az üzenetek szinkronizálásához. Az ilyen technológia hasznosnak bizonyult, amikor kérdéses az internet elérhetősége, például válság idején.


Jami

Jami logo Titkosított azonnali üzenetküldő és videohívó szoftver. Minden kommunikáció E2EE TLS 1.3 használatával épül fel és soha nem tárolódik máshol, csak a felhasználó eszközein, még TURN szerverek használata esetén se. Figyelmeztetés VoIP


Előnyök

 • Minimális információ megy csak harmadik félnek.
 • A modern P2P platformok alapértelmezés szerint végpontok közötti titkosítást valósítanak meg. A központosított és az egyesített modellektől eltérően, nincs olyan kiszolgáló, amely potenciálisan képes lesz az átvitel elfogására és visszafejtésére.

Hátrányok

 • Kissebb szolgáltatáskészlet:
  • Az üzeneteket csak akkor lehet elküldeni, ha mindkét fél online, az ügyfele azonban helyben tárolhatja az üzeneteket addig, hogy megvárja, amíg a kapcsolat online nem lesz ismét.
  • Általában növeli az akkumulátor fogyasztását a mobil eszközökön, mivel az ügyfélnek csatlakoztatva kell maradnia az elosztott hálózathoz, hogy megismerje, ki online.
 • Az IP címed és a kapcsolataid IP címe látható lehet, ha nem csatlakozol valamilyen anonimitást biztosító önálló hálózathoz, például TOR-hoz vagy I2P-hez. Számos országban van valamiféle tömeges megfigyelés és/vagy metaadat megőrzés.

Video/Hanghívás

Linphone

Linphone logo A Linphone egy nyílt forráskódú SIP telefon és ingyenes VoIP-szolgáltatás, elérhető mobil és asztali környezetben, valamint böngészőkben. Támogatja a ZRTP-t végpontok közötti titkosított hang- és videokommunikációhoz.


Mumble

Mumble logo A Mumble egy nyílt forráskódú, alacsony késleltetésű és kiváló minőségű voice chat alkalmazás, amelyet elsősorban játék közben történő használatra szántak. Vedd figyelembe, hogy míg a Mumble alapértelmezés szerint nem naplózza az üzeneteket vagy nem rögzít a beszélgetéseket, hiányzik a végpontok közötti titkosítás, ezért a saját hosztolása ajánlott.Csapat csevegőplatformok

Element

Element logo Az Element (korábban Riot) a Matrix hálózat referencia-kliense. A Matrix nyílt szabvány egy nyílt forráskódú szabvány a biztonságos, decentralizált, valós idejű kommunikációhoz. VoIP


Rocket.chat

Rocket.chat logo A Rocket.chat egy saját hosztolású nyílt forráskódú platform a csapat kommunikációjához. VoIP