VPN szolgáltatók

Használj olyan VPN szolgáltatót, ami nem naplózza a tevékenységedet és nem akarja eladni az adataidat.

Figyelem

A VPN használata nem fogja anonimizálni a böngészésedet, csak egy biztonsági réteget biztosít a nem biztonságos (HTTP) forgalom számára.

Ha anonimitást szeretnél, akkor VPN helyett a TOR böngészőt használd.

Ha további biztonságra vágysz, akkor mindig ellenőrizd, hogy titkosított DNS és HTTPS használatával kapcsolódsz-e a weboldalakhoz. A VPN nem helyettesíti a helyes biztonsági gyakorlatokat.

TOR letöltése További információ

Ajánlott VPN szolgáltatók

Mullvad

Mullvad 60€/év

A Mullvad.net egy gyors és olcsó VPN szolgáltató, amely az átláthatósággal és a biztonsággal foglalkozik. 2009 óta működnek. A Mullvad Svédországban található, és nincs ingyenes próbaverziója.

35 ország

A Mullvad jelenleg 35 országban rendelkezik szerverrel.

Úgy gondoljuk, hogy jobb a VPN szolgáltató privát kulcsainak biztonsága, ha dedikált szervereket használnak, nem pedig olcsóbb megosztott megoldások (más ügyfelekkel), például virtuális magán szervereket (VPS).

Függetlenül auditált

A Mullvad VPN ügyfeleit a Cure53 és az Assured AB ellenőrizte a cure53.de webhelyen közzétett leghatalmasabb jelentésében. A biztonsági kutatók arra a következtetésre jutottak:

... A Cure53 és az Assured AB elégedettek az ellenőrzés eredményével, és a szoftver általános pozitív benyomást hagy. A Mullvad VPN-en belüli csapat biztonsági elkötelezettségével a tesztelőknek nincs kétsége afelől, hogy a projekt biztonsági szempontból a helyes úton halad-e.

Nyílt forráskódú kliensek

A Mullvad asztali és mobil kliensei esetében a forráskód GitHub-on megtalálható.

Elfogadja a BitCoint

A Mullvad elfogadja a bankkártyákat, PayPalt, BitCoint, BitCoin casht, készpénzt. Elfogadják a Swish és banki átutalásokat is.

WireGuard támogatás

A standard OpenVPN kapcsolatok mellett a Mullvad támogatja a WireGuard-ot. A WireGuard egy kísérleti protokoll, amelynek elméletileg jobb biztonsága és nagyobb megbízhatósága van, bár jelenleg nem ajánlott éles célra.

IPv6 támogatás

A Mullvad támogatja az IPv6-ot, szemben az IPv6 kapcsolatokat blokkoló más szolgáltatókkal.

Távoli port átirányítás

A távoli port-továbbítás megengedett a Mullvadon, lásd: Port-továbbítás a Mullvad VPN segítségével.

Mobil kliensek

A Mullvad könnyen kezelhető felületű mobil kliensei elérhetőek az App Storeban és a Google Play áruházban egyaránt.

Extra funkcionalitás

A Mullvad ügyfeleknek beépített killswitch kapcsolójuk van, mely blokkolja az internet elérését a VPN kapcsolat megszakadása esetén. Emellett képes a rendszerrel együtt indulni. A Mullvad TOR-on keresztül is elérhető az xcln5hkbriyklr6n.onion címen.

ProtonVPN

ProtonVPN Ingyenes 48$/év - Basic csomag 96$/év - Plus csomag

A ProtonVPN.com erős versenyző a VPN területen és 2016 óta működik. A ProtonVPN Svájcban székhellyel rendelkezik, és korlátozott ingyenes csomagot, valamint prémium lehetőségeket kínál. További 14% kedvezményt adnak 2 éves előfizetés vásárlása esetén.

44 ország

Az oldal írásakor a ProtonVPN 44 országban rendelkezik szerverrel.

Függetlenül auditált

2020 januárjától a ProtonVPN a SEC Consult független ellenőrzésén ment keresztül. A SEC Consult néhány közepes és alacsony kockázatú sebezhetőséget talált a ProtonVPN Windows, Android és iOS alkalmazásaiban, amelyeket a ProtonVPN a jelentések közzététele előtt "megfelelően javított". A feltárt problémák egyike sem biztosította a támadó távoli hozzáférését a felhasználó eszközéhez vagy forgalmához. Az egyes platformokra vonatkozó egyedi jelentéseket a protonvpn.com oldalon tekintheted meg.

Nyílt forráskódú kliensek

A ProtonVPN asztali és mobil kliensei esetében a forráskód GitHub-on megtalálható.

Elfogadja a BitCoint

A ProtonVPN technikailag elfogadja a Bitcoin fizetéseket; vagy szükség van létező fiókra, vagy előzetesen kapcsolatba kell lépni a támogatási csoporttal a Bitcoin regisztrációhoz.

Mobil kliensek

A ProtonVPN könnyen kezelhető felületű mobil kliensei elérhetőek az App Storeban és a Google Play áruházban egyaránt.

Nincs port átirányítás

A ProtonVPN jelenleg nem támogatja a távoli port-továbbítást, ami hatással lehet egyes alkalmazásokra. Különösen Peer-to-Peer alkalmazásokra, például a Torrent kliensekre.

Extra funkcionalitás

A ProtonVPN ügyfeleknek beépített killswitch kapcsolójuk van, mely blokkolja az internet elérését a VPN kapcsolat megszakadása esetén. Emellett képes a rendszerrel együtt indulni. A ProtonVPN "TOR" szervereket is kínál, amelyek lehetővé teszik a könnyű kapcsolódást a .onion oldalakhoz, ám erre még mindig a hivatalos TOR böngésző használatát javasoljuk.

IVPN

IVPN 60$/év - Standard csomag 100$/év - Pro csomag

Az IVPN.net egy másik prémium VPN szolgáltató, 2009 óta működik. Az IVPN Gibraltáron található, 3 napos ingyenes próbaverziót kínál.

32 ország

A IVPN.net jelenleg 32 országban rendelkezik szerverrel.

Függetlenül auditált

Az IVPN átment a "nincs naplózás" politika vizsgálatán melyet a Cure53 végzett. Az Cure53 2020 januárjában készített egy átfogó sérülékenységvizsgálati jelentést az IVPN-ről. Az IVPN azt is kijelentette, hogy a jövőben éves jelentést terveznek majd készíteni.

Nyílt forráskódú kliensek

Az IVPN asztali és mobil kliensei esetében a forráskód GitHub-on megtalálható.

Elfogadja a BitCoint

A bankkártyák és a PayPal mellett az IVPN anonim fizetési formákként elfogadja a Bitcoin-t és a készpénzt/helyi valutát is.

WireGuard támogatás

A standard OpenVPN kapcsolatok mellett a IVPN támogatja a WireGuard-ot. A WireGuard egy kísérleti protokoll, amelynek elméletileg jobb biztonsága és nagyobb megbízhatósága van, bár jelenleg nem ajánlott éles célra.

Távoli port átirányítás

A port átirányítás csak Pro csomag esetében érhető el. Aktiválni az ügyfélportálon keresztül lehet. Csak OpenVPN használata és nem amerikai szerver esetében működik.

Mobil kliensek

Az IVPN könnyen kezelhető felületű mobil kliensei elérhetőek az App Storeban és a Google Play áruházban egyaránt.

Extra funkcionalitás

Az IVPN ügyfeleknek beépített killswitch kapcsolójuk van, mely blokkolja az internet elérését a VPN kapcsolat megszakadása esetén. Emellett képes a rendszerrel együtt indulni. Az IVPN "AntiTracker" funkcióval is rendelkezik, amely blokkolja a hirdetési hálózatokat és a nyomkövetőket hálózati szinten.

További információk és veszélyek

Használjak VPN-t?

A kérdésre adott válasz nem egyszerű: attól függ.

A VPN-ek a legtöbb esetben kevésbé javítják a biztonságodat, kivéve, ha más megoldásokkal nem párosítod őket. (pl.: TOR)

A VPN-ek nem titkosítják az adatokat az eszközöd és a VPN szerver közötti kapcsolaton kívül. A VPN szolgáltatók ugyanúgy láthatják és módosíthatják a forgalmat, mint az internetszolgáltató. A VPN szolgáltató "nincs naplózás" házirendje semmilyen módon nem ellenőrizhető.

Mi van, ha titkosításra van szükségem?

A legtöbb esetben a forgalom nagy része már titkosítva van! A 3000 legnépszerűbb webhely több mint 98%-a biztosít HTTPS-t, azaz a nem DNS-forgalom biztonságos, függetlenül a VPN-től. Hihetetlenül ritka, hogy a személyes adatokat kezelő weboldalak 2019-ben ne támogassák a HTTPS-t, különösen olyan szolgáltatásokkal, mint a Let's Encrypt, amely ingyenes HTTPS tanúsítványokat kínál minden weboldal üzemeltető számára.

Még ha a meglátogatott weboldal nem is támogatja a HTTPS-t, a VPN nem fog védeni téged. A olyan böngésző kiterjesztés telepítése, mint például a HTTPS Everywhere sokkal hasznosabb, mint a VPN használata.

Mi van akkor, ha anonimitásra van szükségem?

A VPN-ek nem tudnak erős anonimitást biztosítani. A VPN szolgáltatód továbbra is látni fogja a valódi IP címedet, és gyakran rendelkezik olyan pénzügyi információkkal, amelyeket közvetlenül vissza lehet kapcsolni hozzád. Az adatok védelme érdekében nem támaszkodhatsz a "nincs naplózás" házirendre.

Vajon hasznosak-e a VPN-ek?

A VPN továbbra is hasznos lehet számtalanféle esetben, például:

  1. A forgalom elrejtése csak az internet szolgáltató elől.
  2. A letöltések (például a torrentek) elrejtése az internet szolgáltató és a kalózkodás elleni szervezetek elől.

Ilyen felhasználási esetekben a fent felsorolt VPN szolgáltatók, akik véleményünk szerint a legmegbízhatóbbak. A VPN szolgáltató használata azonban azt jelenti, hogy megbízol a szolgáltatóban. Sok más esetben olyan biztonságos megoldást kell használni, mint például a TOR.