Operációs rendszerek

Még a saját számítógépe is veszélyeztetheti a magánéletét, adatait. Fedezze fel az általunk ajánlott operációs rendszereket minden platformhoz.

Operációs rendszerek kezdő felhasználók számára

Fedora Workstation Linux

Fedora Workstation logo A Fedora egy Linux disztribúció, amelyet a Fedora Project fejlesztett ki és a Red Hat szponzorált. A Fedora Workstation biztonságos, megbízható és felhasználóbarát kiadás, amelyet asztali gépekhez és laptopokhoz fejlesztettek ki. A Fedora alapértelmezés szerint a GNOME asztali környezettel érkezik, más asztali környezetek szintén rendelkezésre állnak.


Ubuntu Linux

Ubuntu logo Az Ubuntu a Canonical Ltd. által kifejlesztett Linux disztribúció. Az Ubuntu megbízható és felhasználóbarát disztribúció, amely asztali számítógépeken, szerveren és IoT eszközökön futtatható. Az Ubuntu a GNOME-ot használja alapértelmezett asztali környezetként, míg más asztali környezetek szintén rendelkezésre állnak.


Operációs rendszerek haladó felhasználók számára

Alpine Linux Linux

Alpine Linux logo Az Alpine Linux egy nagyon minimális disztribúció, amely biztonságos és erőforrás-hatékony. Az Alpine Linux a memóriából (RAM) futtatható, és a konfigurációs fájlokat egyesítheti a rendszerbe indításkor az Alpine helyi biztonsági mentésével. Az Alpine Linux rendszert gyakran használják a szerverekre és a Linux tárolókra.


Arch Linux Linux

Arch Linux logo Egy egyszerű, könnyű Linux disztribúció. Főleg ingyenes és nyílt forráskódú szoftverekből áll, és támogatja a közösség részvételét. Reproducable builds


Debian Linux

Debian logo A Debian egy Unix alapú számítógépes operációs rendszer és egy Linux disztribúció, amely teljes egészében ingyenes és nyílt forráskódú szoftverekből áll, amelyek többsége a GNU General Public License alatt áll, és amelyeket egy Debian project néven ismert egyéni csoport csomagol. Reproducable builds


NixOS Linux

NixOS logo A NixOS egy Linux disztribúció, amelynek egyedülálló megközelítése van a csomagok és a konfigurációk kezelésében. A Nix csomagkezelő tetejére építve, teljesen deklaratív, megbízhatóvá teszi a frissítő rendszereket és számos más előnye is van. Reproducable builds


Qubes OS Xen

Qubes OS logo A Qubes egy nyílt forráskódú operációs rendszer, amelynek célja az asztali számítógépek biztonságának erős védelme. A Qubes a Xen, az X Window System és a Linux rendszerekre épül, és a legtöbb Linux alkalmazást képes futtatni, illetve a legtöbb Linux illesztőprogramot ki tudja használni.


Figyelmeztetés

TOR alapú disztribúciók

Tails Linux

Tails logo A Tails egy hordozható operációs rendszer, ami bármelyik számítógépen DVD, USB meghajtó vagy SD kártya segítségével indítható. Célja a személyiségi jogok védelme és a névtelenség biztosítása. Segítségével az internet anonim módon használható és minden cenzúra kikerülhető. Az internetkapcsolat a TOR hálózaton keresztül halad, nem hagy semmilyen nyomot maga után, valós idejű kriprográfiai eszközökkel titkosítja a fájlokat, emaileket és az azonnali üzeneteket.


Whonix Linux

Whonix logo Debian alapú biztonság-központú Linux disztribúció. Célja az adatvédelem, biztonság és névtelenség biztosítása az interneten. Az operációs rendszer két virtuális gépből áll, egy "munkaállomásból" és egy TOR "átjáróból". Minden kommunikáció a TOR hálózaton keresztül megy kényszerítetten. A Whonixot a Qubes-el együtt lehet használni.


Mobil operációs rendszerek

Android alapú operációs rendszerek

CalyxOS AOSP

CalyxOS logo A CalyxOS egy egyedi ROM amely a Google Pixel telefonokon található Android Open Source Project alapjaira épül. Célja, hogy alapértelmezés szerint biztonságos és anonim működést tegyen lehetővé, beleértve számos jó opciót az alapértelmezett alkalmazások választásánál. Támogatja még az ellenőrzöttindítást is.


GrapheneOS AOSP

GrapheneOS logo A GrapheneOS (korábban CopperheadOS néven volt ismert) egy ingyenes és nyílt forráskódú, biztonság- és anonimitás-központú mobil operációs rendszer, amely az Android Open Source Projectre épült. Jelenleg kifejezetten az erős hardverbiztonságot kínáló mobileszközöket célozza meg.


LineageOS (Official Builds) AOSP

LineageOS (Official Builds) logo A LineageOS egy egyedi ROM, amely az Android Open Source Projecten alapul, sokféle eszközt támogatva. A projekt a népszerű CyanogenMod projekt utódja, a rendszer egyedi beállításaira és testreszabhatóságára, az eszközök hosszú támogatottságára és az adatvédelemre összpontosít. Biztonsági okokból nem ajánljuk a harmadik féltől származó LineageOS verziókat.


Android adatvédelmi kiegészítők

NetGuard

Irányítsd a forgalmat a NetGuard segítségével

ANetGuard egyszerű és fejlett megoldást biztosít annak megakadályozására, hogy egyes alkalmazások hozzáférjenek az internethez root jogosultság nélkül. Az alkalmazások és címek egyenként engedélyezhetők vagy letilthatók a Wi-Fi és/vagy mobil kapcsolatokhoz való hozzáféréshez, lehetővé téve, hogy pontosan ellenőrizhesd, mely alkalmazások képesek "hazatelefonálni" (komminukálni a készítőikkel).

Orbot

TOR hálózat elérése az Androidhoz az Orbot segítségével

Orbot egy ingyenes proxy alkalmazás, amely biztosítja más alkalmazásoknak az internet biztonságosabb használatát. Az Orbot a TOR hálózat segítségével titkosítja és elrejti az internetes forgalmat. Root mód: Az Orbot úgy is konfigurálható, hogy transzparens proxiként az összes internetes forgalmat a Toron keresztül továbbítja. Kiválaszthatod azt is, mely konkrét alkalmazásokat szeretnéd használni a Tor-on keresztül.

Érdemes még megemlíteni:

Egyéb mobil operációs rendszerek

Ubuntu Touch Linux

Ubuntu Touch logo Az Ubuntu Touch egy ingyenes és nyílt forráskódú operációs rendszer okostelefonokhoz és táblagépekhez. Ez a piacon jelenlegi népszerű mobil operációs rendszerek alternatívája. Csak néhány eszközt támogat.


Nyílt forráskódú útválasztó firmware

OpenWrt Linux

OpenWrt logo Az OpenWrt egy Linux kernelre épülő operációs rendszer (különösen beágyazott operációs rendszer), amelyet elsősorban a beágyazott eszközökön használnak a hálózati forgalom irányítására. A fő összetevői a Linux kernel, az util-linux, az uClibc és a BusyBox. Az összes komponense méretére lett optimalizálva, hogy elég kicsi legyen ahhoz, hogy ráférjen az otthoni útválasztókban rendelkezésre álló korlátozott tárhelyre és memóriába.


pfSense BSD

pfSense logo A pfSense egy nyílt forráskódú tűzfal/útválasztó számítógépes szoftver amely a FreeBSD disztribúcióra épül. A számítógépre van telepítve, hogy dedikált tűzfalat/útválasztót hozzon létre egy hálózat számára, és megbízhatósága, valamint jellemzői, amelyeket gyakran csak a drága kereskedelmi tűzfalakban találnak meg. A pfSense általában kerületi tűzfal, útválasztó, vezeték nélküli hozzáférési pont, DHCP-kiszolgáló, DNS-kiszolgáló és VPN-végpontként kerül telepítésre.


A Windows 10 használata egy adatvédelmi rémálom

Windows 10 Privacy
 1. Az adatszinkronizálás alapértelmezetten engedélyezve van.
  • Böngészési előzmények és megnyitott weboldalak.
  • Alkalmazás beállítások.
  • WiFi nevek és jelszavak.
 2. A számítógép alapértelmezetten kap egy egyedi hirdetési azonosítót.
  • Ezt a személyre szabott hirdetésekre használják.
 3. A Cortana minden adatot összegyűjt.
  • A billentyűzet leütéseket, kereséseket és a mikrofon bemenet jelét.
  • Naptár adatokat.
  • Meghallgatott zenéket.
  • Bankkártya információkat.
  • Vásárlásokat.
 4. A Microsoft minden személyes adatot összegyűjt.
  • A személyazonosságodat.
  • Jelszavakat.
  • Demográfiai adatokat.
  • Érdeklődési kört és szokásokat.
  • Használati adatokat.
  • Partner adatokat és kapcsolatokat.
  • Hely adatokat.
  • E-mailek, azonnali üzenetküldők, hívás listák, audió és videó felvételek tartalmát.
 5. Az összes adatot megosztja másokkal.
  • Ha letöltöd a Windows 10-et, akkor ezzel felhatalmazod a Microsoftot, hogy bármelyik fent említett adatot a hozzájárulásod nélkül megossza másokkal.

W10Privacy letöltése

Ez a program kikapcsolja a Windows 10-ben található magánéletet sértő szolgáltatásokat.